Blogg

Hjärta förbud

Mitt förbudsivrande fortsätter. Förra veckan skrev jag lyckligt om Islands förbud mot ojämställda löner. Den här veckan nås jag av ytterligare en god förbudsnyhet. En sådan där som jag brukar tjata om, som lägger ansvaret på producentnivå via lagstiftning i stället för på konsumentnivå via någon slags moralisk fostran (sådan som skulle kunna hävdas att jag håller på med här haha, jag vet).

England förbjuder mikroplast i kosmetiska produkter. Hur bra är det? Väldigt bra. Sverige då, frågar tidningen ETC som skriver om detta. Jo, vi jobbar också på det, säger miljöminister Karolina Skog, som också påpekar att den värsta boven i mikroplast i alla vatten på hela jorden-dramat är däck. Däck är den enskilt största källan till de 5000 miljarder små plastbitar som flyter runt i världens hav och som fiskar och andra djur tror är mat.

”Naturvårdsverket utreder just nu mikroplast i kosmetika, i däck och i konstgräs, samt hur mycket som förekommer i vårt dricksvatten”, säger Karolina Skog.

Att ta bort mikroplast från rengöringsprodukter och kosmetika är den enklaste åtgärden och alla åtgärder i den här riktningen är bra och viktiga, givetvis. Själv blir jag glad den dagen jag slipper stå i mataffären och diskutera med barnen vilken tandkräm de får välja utan att dra in plastpartiklar, miljöförstöring och döda djur i diskussionen. Tandkrämsvalet får liksom vettlösa proportioner då. Så heja alla förbud som gör livet för oss konsumenter rimligare.

Sedan kan alla länder lagstifta om chockhöjda skatter på flygbränsle också. Det vore bra, tack så mycket.