Blogg

Pausa, orka, vila och förlåta

Make equal är en grej som lyfter humöret. PK som tusan och inte bara i ord, som somliga bloggare aka moi, utan i rejäl och konkret handling. Nu i veckan lanserade stiftelsen ännu en enkel och sjusärdeles fiffig idé. En förlåtbot. www.forlatinternet.nu.

Väldigt roligt. Och viktigt. En viktig grej förklädd till något lätt och roligt. Med en supergullig bot som jag genast blir smått förälskad i. Hen (nåja, den) talar till dig i varm och humoristisk ton med många gulliga emojisar och uttryck. Syftet är förstås att skapa ett värdigt klimat på nätet och få oss alla att ta ansvar för hur vi själva uttrycker oss. Själv är jag framför allt skyldig till caps lock–användande. Fast inte så att jag skriker till någon utan mer i största allmänhet när jag vill VARA TYDLIG. Jag är snällare online än i verkliga livet tror jag.

Detta är mitt näst sista inlägg på pk–bloggen och det sammanfaller lämpligt nog med en personlig pk–svacka. Kanske det har med vintern att göra, eller att det är fjärde dagen på rad som jag är hemma och vabbar, eller så är det bara att en inte orkar allt jämt. Jag orkar inte bry mig om att franska skådespelare i mogen ålder tycker att metoo är tramsigt. Ja men det är KLART att de tycker det. Är någon förvånad? Jag vet att jag på något sätt borde ha engagerat mig i den djupt orättfärdiga frågan om medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn och ungdomar. Men jag vill bara pilla med sticklingar och grodda alfalfafrön och titta på tv–serier. Nog behöver vi alla en viloperiod, som de där groddarna, men det finns ingen naturlig paus att ta för ingenting runtomkring oss pausar.

Hur balanserar vi engagemang med behovet av introvert återhämtning? UTAN att få dåligt samvete. Ja vi bestämmer väl oss väl helt enkelt för att skita i att få dåligt samvete. Ida Östensson, som startade Make Equal och har dragit igång flera andra jämställdhetsinitiativ och varit en klippa i metoo-debatten – och som ska skriva en bok nu, håll koll på henne! – har skrivit om just allt som hon skiter i, för att kunna orka det andra. Alla skiter vi i något, någon gång. Det är okej. Nej det är mer än okej. Det är helt nödvändigt. Dåligt samvete däremot, helt onödigt. Orka, vila, orka, vila. Så går livet vidare och världen framåt.