Blogg

PK = grundläggande hederlighet och respekt. Så enkelt är det!

Hej kompisar,

Den här veckan (11 maj) firar vi pk–dagen. Därför tar vi det här en gång till. Pk är en förkortning av politiskt korrekt. Politiskt korrekt betyder enligt Oxford Dictionarys definition följande: att undvika uttryck och handlingar som exkluderar, marginaliserar eller förolämpar vissa etniska, kulturella eller andra grupper.

Det vill säga – pk är världens lamaste förolämpning och ett om möjligt ännu lamare argument.

När jag skriver detta ringer pk-alarmet i huvudet. Lam. Är det ok att använda lam som ett negativt förstärkningsord? Tänk på människor som är lama. Eller förlamade. Heter det förlamade kanske? Då är lam något annat och ok att använda. Men ändå onödigt. Snacka om att förolämpa gruppen förlamade genom att använda lam som en synonym till helt jävla värdelös. Fast en lam kroppsdel ÄR verkningslös, precis som pk är som förolämpning. Så på det sätter stämmer det ju, rent språkligt. Men att vara förlamad är inget du kan påverka och att dessutom bli förknippad med kass är väl knappast rimligt.

Jag erkänner. Det där med att vilja vara pk är lite störigt. Det kommer i vägen och krånglar till saker och är sannerligen inget för de bekväma. Som jag. Jag är bekväm. Helt ärligt är jag en ohyggligt lat människa. Det är mitt grundtillstånd som jag måste kämpa emot. För jag är lat men jag är inte dum i huvudet. Det vill säga jag låter inte latheten gå ut över andra till den milda grad att jag inte orkar bemöda mig med att vara medveten om att det existerar andra människor runt omkring mig. Det är det pk handlar om. Ditt förhållningssätt till andra människor. Vanlig grundläggande hederlighet och respekt. Det är så enkelt. Att inte bry sig om hur du påverkar andra människor är korttänkt, själviskt och jävligt slött.

När jag var barn och gick i skolan, om det var på låg- eller mellanstadiet minns jag inte, då fanns en lek eller ett ret snarare, som gick ut på att fråga en person om den var pk. Svarade man nej betydde pk påklädd. Svarade man ja betydde pk privatknullare.

Ja kära läsare, detta var långt innan internet, barn fick roa sig på andra sätt då. Det var aldrig lätt att svara, för det ledde till gliringar och hånflabb vad man än valde.

Nu är det enklare. Är jag pk? Ja yes jajamensan! Jag kämpar på så gott jag kan! Fast helt ärligt, även med min barndoms definitioner skulle jag svara ja på den frågan. Vilket också tillför nya dimensioner till hur vi kan fira pk-dagen.