Blogg

Räkna med fler upprop

Metoo sprider sig till fler branscher, sprider sig och sprider sig, väller fram ostoppbart. Snart kommer det en backlash, skrev någon. Men jag undrar. Kommer den eller pågår den redan nu, samtidigt? Alla suragubbkommentarer, alla inteallamänmän som faktiskt fortfarande får luft någonstans ifrån. De finns ju här i realtid. Samtidigt finns det inte en chef som inte applåderar. Utåt. Vad som händer bakom lyckta dörrar får vi aldrig veta – skulle jag skriva. Men det är ju precis det vi får! Det är ju det som är hela grejen. #metoo vanhelgar tystnadskulturen, sparkar plötsligt på reglerna på arbetsplatser lika instängda som en kletig kärnfamilj där alla ler utåt men helvetet brakar loss när ingen ser.

Kvinnor skriver historia nu. Det som gör att jag vågar tro på en varaktig förändring är själva mängder av kvinnor som rätar på nacken, knyter näven och kliver fram. Bredbenta. Och många. Jättemånga! Jag tror inte det kommer en backlash.

Jag har aldrig tittat på Grotesco förr men blev nyfiken när deras nya säsong rekommenderades och hyllades på alla (mina pk–) håll och kanter. Jag såg tre smärtsamma avsnitt på raken i helgen. Föräldramötets igenkänning. Aj. Socialdemokraternas och många svenskars raska vändning från Vi bygger inga murar till … det vi har nu. Aj som bara den.

Och det senaste, om kvinnors roll i grabbgruppen Grotesco och omöjligheten i att ta sig fram som kvinna i humorbranschen eftersom en slags frimurarhumorgrupp styr allt med järnhand, clownnäsa och avlyssning. Det var jätteroligt men jag kunde inte skratta eftersom det låg så nära verkligheten. Det finns en sekt, en hemlig orden, en kvinnohatande klubb där män kan mötas, gulla med varandra och styra över kvinnor. Nej, den existerar inte på ett bokstavligt plan. Men den finns inte desto mindre.

#närmusikentystnar

#imaktenskorridorer

#tystnadtagning

#visjungerut

#medvilkenrätt

#tystdansa

#teknisktfel

 

Räkna med fler upprop.